• Pytagoriáda - školské kolo
          • Pytagoriáda - školské kolo

          • V dňoch 12. a 13. decembra 2023 sa  uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže pomenovanej po slávnom gréckom učencovi Pytagorovi. Žiaci riešili 15 úloh v čase 60 minút. Ak stihli vyriešiť úlohy za kratší čas, mohli získať bonusové body, ale len za podmienky aspoň 10 správne vyriešených úloh.

            Celkovo sa súťaže zúčastnilo 25 vybraných žiakov školy, z toho 8 žiakov 3. ročníka, 3 žiaci 4. ročníka, 4 žiaci 5. ročníka, 5 žiakov 6. ročníka, 2 žiačky 7. ročníka a 3 žiaci 8. ročníka.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali:

            3. ročník

            1. miesto: Ela H. (21 bodov = 11 b za príklady + 10 bodov za ušetrený čas)

            2. miesto: Eliška L. (20 bodov = 13 b za príklady + 7 b za ušetrený čas)

            3. miesto: Andrej N. (20 bodov = 12 b za príklady + 8 b za ušetrený čas)

            4. miesto: Sára J. K. (18 bodov = 12 b za príklady + 6 b za  ušetrený čas)

            5. miesto: Emma P. ((16 bodov = 10 b za príklady + 6 b za  ušetrený čas)

            5. ročník

            1. miesto: Oliver P. (17 bodov = 11 b za príklady + 6 bodov za ušetrený čas)

             

            Žiak 5. ročníka postupuje do okresného kola. Čo sa týka úspešných tretiakov, musíme na informáciu okresnej komisie ohľadom postupu ešte počkať.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za odvahu a chuť zapojiť sa do súťaže. Rodičom ďakujeme za domácu podporu svojich detí, vyučujúcim matematiky za stály rozvoj schopností a zručností žiakov.

            Pre úspešných riešiteľov školského kola budú pripravené diplomy a vecné odmeny, ktoré im triedni učitelia odovzdajú s polročným hodnotením.

             

            Vyučujúca matematiky II.stupňa

            Zuzana Fremalová

             

          • December v ŠKD

          • Snehová nádielka na začiatku decembra nám umožnila vychutnať si zimu v ŠKD plnými dúškami. Vysánkovali a vyšantili sme sa na snehu dosýtosti. Pred odchodom na vianočné prázdniny sme nezabudli ani na vtáčiky a zhotovili sme pre nich kŕmitka z plastových fliaš a naplnili ich slnečnicou. Vianočný stromček sme si ozdobili vlastnoručne vyrobenými ozdobami a posledný deň v kalendárnom roku sme si dochutili výborným ovocným punčom, ktorý nám pripravila naša super pani asistentka Ľubka. 

          • „Reparát z povinného čítania“

          •  V utorok 19. 12. 2023 sa žiaci 2. stupňa zúčastnili divadelného predstavenia v Košiciach. Vidieť mohli „Reparát z povinného čítania“, adrenalínovú komédiu, v ktorej nám skupina hercov len za necelýchMGR 80 minút sprostredkovala celý obsah povinného čítania. Trojica hercov sa priamo pred našimi očami pokúsila o nemožné - prelúskať látku celého povinného čítania. Je jasné, že klasickým spôsobom sa im to podariť nemohlo – preto potrebovali čosi vymyslieť. Hrali, spievali, rapovali, veršovali, varili, hrali hokej, chatovali – a predovšetkým hľadali prekvapivé pointy a skvelý humor, aby nás zoznámili s tým najdôležitejším zo slovenskej klasiky tak, ako to môžu vidieť iba oni.
            Po osviežujúcom a zábavnom predstavení mali žiaci neopakovateľnú možnosť zažiť krátke neformálne predvianočné stretnutie s otcom biskupom Marekom Forgáčom na Arcibiskupskom úrade za prítomnosti pána Mgr. Miroslava Jacka, riaditeľa školského úradu. Dostalo sa nám prívetivého a láskavého prijatia a otec biskup nám rád odpovedal na všetky otázky a priblížil nám atmosféru Vianoc jeho mladosti, ako aj terajších Vianoc na arcibiskupskom úrade. Návštevu sme uzavreli prednesom básne Tamary Bebľárovej, ktorú pre otca biskupa sama zložila.
            Po stretnutí sme zamierili do Dómu sv. Alžbety na Hlavnom námestí. Naši ôsmaci Anička Pigulová, Tamara Bebľárová a Kamil Maťašovský nám pripravili a prezentovali zaujímavosti zo života svätých, ktorých mená sa spájajú s týmto chrámom. Nádhera chrámu, jeho výzdoby a ornamentov, ale aj jeho skrytej duchovnosti zapadla ako kúsok puzzle do vytvorenia vianočnej atmosféry v našich srdciach.
            Ako posledné sme navštívili vianočné trhy a ochutnali rôzne dobroty, ktoré tam predávali.

          • Korčuľovanie

          • Čas pred Vianocami, 18.12.2023 a 19.12.2023, si žiaci prvého aj druhého stupňa našej školy spríjemnili na ľadovej ploche prešovskej PWG Arény. Bolo super! 

          • Svätá omša - Sviatok Svätých neviniatok

          • " Bože, dnes ťa betlehemské deti oslávili nie slovami, ale mučeníckou smrťou; *udeľ nám milosť,aby sme vieru, ktorú vyznávame ústami, dosvedčovali aj svojím životom."

            Svoju vieru naši žiaci dosvedčili aj skutkom - krátkym programom na detskej svätej omši.

            Ďakujeme všetkým, ktorí ochotne prijali úlohu Panny Márie, sv. Jozefa, anjelov, pastierov, kráľov, rozprávača, ale aj všetkým, ktorí pomohli spevom a čítaním. Veľká vďaka patrí aj pani učiteľke Julke a pánovi učiteľovi Mariánovi za prípravu a nácvik piesní.

          • Novembrové a decembrové tvorenie v rámci krúžku Svet fantázie

          • Počas  pondelkov deti na krúžku  vyrábali jesenný obraz z prírodných materiálov, potešili voľne žijúce vtáčiky výrobou búdok z recyklovateľného materiálu (obalu od mlieka), ktoré naplnili pochúťkou (vhodným krmivom  pre vtáctvo). V decembri sa vyrábali vianočné ozdoby – vtáčiky na konári, tučniaky z Madagaskaru, snehuliak a Mikuláš v plastovom pohári s lietajúcim snehom z papierových vločiek v pozadí, ľadové medvede z plastového pohára. Deti si vytvorili  „seba ako krasokorčuliarku“ na klzisku. Posledný pondelok s nadšením vykreovali „zábavnú škatuľku“ a pochutnali si spolu na malej sladkosti. Prekvapením bola náplň tejto škatuľky (vtipy, ľahké výpočty, didaktické hry a splnenie zábavných aktivít). Deti dostali za úlohu zahrať si túto spoločenskú hru v prítomnosti rodičov, starých rodičov, priateľov .... vo vianočnej atmosfére pod stromčekom. Prezradím Vám jeden z vtipov:

             „Ide babka do kostola a spomenie si, že zabudla vypnúť sporák. Tak sa aspoň pomodlí: Anjelíčku, môj strážničku, opatruj moju dušičku. Tiež ochraňuj moju dvojplatničku a prepni ju zo šestky na jedničku.“

               S úsmevom  a v zdraví prežité vianočné dni. Tešíme sa na ďalšie tvorenie v Novom roku.

            Ježiškove ručičky nech Vás žehnajú,

            Ježiškova Matička nech Vám pomáha.

            Anjeli z neba nech Vám spievajú

            a požehnané Vianoce a šťastlivý

            Nový rok 2024 želajú ......

             

          • Nespi ráno ani Ty, vstaň a príď na roráTy.

          • Kedy: streda - 13.december 2023 o 7.00

            Kde: Školská kaplnka sv. Jozefa - CZŠ Kendice

            RORÁTY: 3 dôvody prečo vstať a ísť:
            1. svetlo do nového dňa
            2. príprava na Vianoce
            3. cvičenie sa v cnosti sebazaprenia

            Ako teda hovorí Tolkien Frodovi v Pánovi prsteňov – „Je to nebezpečná cesta, vyjsť za dvere…“. Na roráty obzvlášť – nebezpečná pre našu zlú rannú náladu, ľahostajnosť z Vianoc a lenivosť. Pozývame ťa preto vstať a čerpať.

            A budú aj spoločné raňajky 😀

          • Projekt "Viem, čo zjem"

          • Je dôležité vedieť, čo jeme? So žiakmi  4.A triedy sme si odpovedali  ÁNO. Aj preto sme sa rozhodli túto tému preskúmať viac do hĺbky a zapojili sme sa do projektu – Viem, čo zjem. Postupne absolvujeme zaujímavé hodiny, ktoré nás obohatia o nové poznatky napríklad o hygiene potravín, vyváženej strave, ovocí a zelenine, rizikách nevhodného stravovania a iné.  Cieľom projektu je motivovať žiakov základných škôl k vyváženému životnému štýlu. Keďže projekt je zaujímavou kombináciou prednášok, interaktívnych cvičení a pracovných listov, je pre žiakov každá téma aktuálna a uvedomujú si tým, že hovoríme aj o ich každodennom živote. Zároveň sa pri plnení úloh a učení o zdravom životnom štýle výborne zabavíme, porozprávame a učíme sa premýšľať o tom, čo jeme a aký je nás štýl života. 

          • EKO výrobky

          • V rámci environmentálnej výchovy žiaci v mesiaci november vyrobili krásne EKO VÝROBKY - rybky z CD-čka, stromčeky z lístia a kartónu, zvieratká z opadaného lístia. Výrobky boli vyrobené na hodinách pracovného vyučovania a na záujmových útvaroch Šikovníček a Tvorivé ručičky.

          • Adventné vence

          •  

            V pondelok ráno (4.12.2023) nám duchovný otec Michal požehnal naše adventné vence, ktoré si žiaci vyrobili sami za svoju triedu za pomoci asistentiek. Pri požehnaných vencoch sa budeme počas adventného obdobia modliť každé ráno. 

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj naša CZŠ sa zapojila do celoslovenského projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.“ Tento projekt spája generácie ľudí a vedie naše deti k výchove uvedomelej mládeže, k ľudskosti, dobrovoľníctvu, k úcte k starším a k prineseniu množstva lásky neznámemu seniorovi. Spoločne sa nám podarilo urobiť radosť 19 babkám a 12 dedkom, t.j. spolu sa vyzbieralo 31 ks krabíc. Nám pridelená koordinátorka krabice prevzala a budú
            rozdelené do zariadenia pre seniorov, komunitného centra v Kendiciach a aj tam, kde je potreba pomáhať. Všetkým, ktorí prispeli k vytvoreniu „krabice plnej lásky“ zo srdca patrí veľké Ď A K U J E M E .

          • Oznam ŠKD!!!

          • Vážení rodičia, z dôvodu vysokej chorobnosti pedagogických zamestnancov - učiteľov školy - bude prevádzka školského klubu detí na základe rozhodnutia riaditeľky školy v dňoch od 4. decembra do 8.decembra 2023 skrátená do 15.30. Prosíme Vás, aby ste do tohto času vyzdvihli svoje dieťa z ŠKD. Ďakujeme za pochopenie a prajeme požehnaný adventný čas.

          • DEŇ S ANKOU

          • Blahoslavená Anka Kolesárová, ktorá je patrónkou VI.B triedy, má svoj sviatok 20. novembra. Preto sme sa vo štvrtok 23. novembra so žiakmi vybrali na púť do Obišoviec, kde sú jej relikvie i po nej pomenovaný pútnický dom. Pán farár Michal nás prívetivo privítal, poukazoval nám svätyňu, vonkajší oltár, pútnický dom i faru. Mali sme dokonca aj možnosť zúčastniť sa na svätej omši, spolu s pútnikmi z Košíc. Okrem spomienok na príjemne strávený deň si žiaci odniesli na pamiatku aj magnetku, veľa požehnania a dúfam, že aj síl do ďalšieho štúdia.

          • Sviečka za nenarodené deti

          • Dňa 2.novembra 2023 sa naši žiaci, ich rodičia, ba aj starí rodičia spolu s učiteľmi zišli na cintoríne a spoločnou modlitbou a zapálením sviec sa spoločne zapojili do celoslovenskej kampane Sviečka za nenarodené deti.

          • OKTÓBER V ŠKD

          • Tak ako sú pestrofarebné listy na stromoch v jeseni, tak bol pestrý aj október v ŠKD. Vyrábali a tvorili sme rôzne veci (jablká a hrušky z krepového papiera), keď nám zafúkal vetrík, tak sme si púšťali aj šarkanov. Pobyt v ŠKD nám spríjemnila aj pani praktikantka, ktorá si pre deti pripravila rôzne aktivity (poznávali stromy a kry podľa listov, priradzovali k nim ich plody, vytvárali z listov stromy a krásne venčeky). Keďže október je aj mesiacom sv.ruženca, nejaký čas sme strávili aj v školskej kaplnke, kde sme naše modlitby obetovali na rôzne úmysly.

          • Informatická súťaž iBobor

          • Aj tento školský rok prebiehala v týždni od 6. do 10. novembra 2023 medzinárodná informatická súťaž iBobor. Súťaže sa zúčastnilo ešte viac žiakov ako minulý školský rok, a to 129 965 súťažiacich. Na našej škole súťažili všetci žiaci tried II.B až VIII.A. Desiatim žiakom sa podarilo byť úspešným riešiteľom a niektorým s výborným percentilom. Percentil znamená, že dosiahli lepšie výsledky ako uvedený počet percent všetkých súťažiacich.

            V kategórii Drobec (2. a 3. ročník) to boli Eliška Liptáková ( s percentilom 90,33 %), Ela Hropková (81,8 %), Júlia Pohlodková (81,69 %) a Dominika Džobáková (74,2 %).

            V kategórii Bobrík (4. a 5. ročník) to boli Oliver Porubský (88,03 %), Samuel Leško (85,24 %), Kiara Kakalecová (62,2 %), Jaromír Balog (55,07 %).

            V katogórii Benjamín (6. a 7. ročník) to boli Michaela Sabolová a Diana Kováčová (obe 92,51 %).

            Gratulujeme!

        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO
          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Riaditeľka CZŠ sv. Michala Kendice 424 udeľuje všetkým žiakom školy riaditeľské voľno z organizačných dôvodov -  účasť pedagogických zamestnancov na celodiecéznom metodickom dni v Košiciach - dňa 16.11. 2023 (štvrtok).

            V prevádzke nebude ani ŠKD.

            Vyučovanie pokračuje v pondelok 20.11.2023.